De cada dos, tres!

Ara fa 10 anys, el 8 de Novembre de 2002, el Pare Manuel Esqué i Montseny es va endinsar en el camí de la glòria. Sempre hi penso. I de vegades, quan miro cap al cel, li pico l’ullet, al Pare Esqué. Se que ens observa, ens guia i ens recolza des del cel. Aquell any 2002 va ser un any d’emocions contraposades, amb records feliços i amb records tristos a nivell personal. Va tenir un bon inici, doncs a l’Abril naixia la meva primera filla, na Làia. Va tenir també moments tristos i dolorosos, al Juliol, pel traspàs de la meva mare política, na Marisol Vidal i Orrit, a qui molts de vosaltres vau conèixer, esposa d’en Manuel Esqué i Esqué. I podríem dir que va acabar amb l’adéu al Pare Manuel Esqué. I entremig també vam haver de dir adéu a altres familiars, amics i simpatitzants de l’Obra Cultural Mariana i de la Fundació Pare Esqué.

El Pare Manuel Esqué va ser un home entregat a l’Obra, a la Fundació i al seu apostolat i sacerdoci de prop de 70 anys. Estava entregat al 100% del seu temps i hi dedicava el 120% de la seva energia, donant més del que tenia. També, val a dir, exigia, inconscientment, una entrega total als qui estàvem al seu voltant. A veure qui era el valent/a que el seguia! Va ser una persona amb uns valors cristians molt profunds i també amb valors de vida i treball molt forts. Ora et labora, podríem dir, aconseguint més amb menys, com la multiplicació dels pans i dels peixos.

Ara us sorprendrà el que us explicaré i també de seguida entendreu el gir del mateix. Un dia, el Pare Esqué em va explicar la tècnica de la seva dieta: “de cada tres, dos” em va dir, “sempre ho faig així”, va afegir.

De cada tres, dos. Aquesta frase m’ha acompanyat des d’aleshores. De cada tres, dos. I no, el títol de l’article no està equivocat. En un moment de crisi de fe, de crisi de valors cristians, de crisi de VALORS en general, en un moment de CRISI econòmica, tots ens hem de poder parar a reflexionar en els aspectes claus del llegat del Pare Esqué:

  1. De cada tres, dos. Què significa? Doncs senzillament que no abusem de tot allò que el nostre món ens ofereix i que ara és força escàs: dels recursos naturals i dels recursos socials. Evitem la gula. “No abusar” no significa “no usar”, evidentment, però ara més que mai hem d’estalviar en l’ús dels recursos que tenim al nostre voltant, per a que els que estiguin en una posició o moment més desfavorit els puguin emprar.
  2. De cada dos, tres. Què significa? Doncs que hem d’intentar donar més del que podem, anar més enllà, ajudar al nostre entorn. Hi ha moltes persones i famílies que ho estan passant malament. Fem un esforç entre tots i fem-lo també a nivell individual. Intentem esvair aquell pensament que a vegades podem tenir de “segur que algú ja se n’ocupa” i anem més a una acció directa de “jo hi col·laboro”. La col·laboració te moltes formes i natures: pot ser força física; pot ser un pensament, una reflexió; pot ser una idea, una suggerència; pot ser cercar algú, posar en contacte amb algú que també pot actuar. Hi ha moltes formes de col·laborar per a que el nostre entorn i la nostra societat siguin millor dia rera dia.

Efectivament, “de cada tres, dos” i, també, “de cada dos, tres”.

Aprofito aquestes ratlles per recordar-vos que feu una ullada al calendari d’activitats dels propers tres mesos on estem organitzant tres tallers i seminaris encaminats a ajudar a aquells de vosaltres que estiguin cercant feina, a aquells que estiguin atravessant moments difícils. Encara que inicialment no ho pugui semblar, són tres seminaris que estan relacionats: com enriquir el currículum per aconseguir una entrevista de treball; tècniques de relaxació i respiració, per anar el més tranquils i segurs en el nostre dia a dia; i un seminari de colors, que ens ajudarà a mantenir els ànims i mostrar-nos més segurs i alegres, encomanant això al nostre entorn. Féu còrrer la veu entre els vostres familiars, amics i coneguts. Aquests tallers i seminaris els farem al local de la Fundació, a Barcelona. I Barcelona, encara que és una gran capital, no és el centre del món. Si algú estigués interessat en que algun dels seminaris, tallers o conferències que realitzem es fessin també més a prop de la seva localitat, si us plau, que contacti amb la Fundació i farem tot el possible.

No vull finalitzar sense desitjar-vos a tots un Bon Nadal. Quan s’apropen aquestes dates, tots fem una autoreflexió, ens fem un autoexamen de com ha anat l’any. I segurament haurà estat un any amb alts i baixos, amb alegries i tristeses. Cadascú les seves, i importants per cadascú. Quedem-nos amb el record de totes dues: les alegres per continuar donant alegria al nostre esperit i al nostre entorn; i les tristes per enfortir-nos i continuar creixent com a persones, per no defallir i continuar endavant.

Afectuosament,

Jordi Morillas

President Obra Cultural Mariana

Autor: Jordi Morillas

Professional de l'Organització i dels Sistemes d'Informació. En els últims anys, el meu principal valor afegit en les organitzacions amb què he col·laborat ha estat ajudar-los en la transició de companyia local a companyia global, la gestió eficient d’equips i recursos, i la millora dels processos relacionats amb l’organització i els sistemes d’informació, on he aportat valor significatiu, incrementant els marges de negoci. Allí on hi ha un problema (d’integració i orientació d’equips, de servei o de negoci), allí és on puc intervenir. Cap a l'any 2001, em vaig fer meva la frase "el que sigui de valor afegit pel client (final), endavant; el que no, elimina-ho". I des d’aleshores, que l’aplico amb èxit. He participat com a formador en diferents empreses d'Espanya i Portugal i també he realitzat xerrades i conferències en empreses i organismes d’Espanya, Portugal, Holanda i Regne Unit. També he estat professor en els seminaris Aula-Empresa organitzats per l'UPC. Col·laboro amb la Fundació Pare Esqué i l'Obra Cultural Mariana des de 1993.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: