Canvis i valors

El cristianisme no ha canviat.  El que ha canviat som nosaltres.”.  Aquestes paraules les pronunciava Mn. Anton, anterior rector de la parròquia de Sant Jaume d’Arbeca, en la seva homilia de l’eucaristia de Diumenge en aquesta mateixa vil·la.  Les he escollit perquè precisament, mentre donava composició a aquestes ratlles, ell just les ha resumit en aquestes dues frases:  “El cristianisme no ha canviat.  El que ha canviat som nosaltres.”.

Efectivament, el fet de ser cristià no ha canviat.  D’igual manera que no ha canviat els noms dels colors, ni les sumes aritmètiques, ni el nom dels arbres, ni tantes i tantes coses.  Però en canvi si tenim la sensació de que el fet de ser cristià hagi canviat.  Però no.  Ser cristià continua significant seguir els manaments de Crist i aquests manaments no han canviat. Continuen essent els mateixos també. Aleshores, què ha canviat?  Doncs hem canviat nosaltres mateixos, el nostre entorn, la societat, la manera d’entendre els valors, la manera de fer complir aquests valors i també els mateixos valors.  D’aquests aspectes he escrit anteriorment i segurament em repeteixo.  Però tot i així, hem d’insistir en aquest fet.

Efectivament, la societat avança.  Que avanci no vol dir únicament que millori, simplement vol dir que es mou, que és dinàmica, muta, canvia, com canvien les modes i els gustos, a vegades a millor i a vegades a pitjor.  Els valors són els mateixos, no canvien; però canvia la forma com els interpretem o simplement els oblidem o els deixem de banda.  Oblidem el significat de la solidaritat; oblidem la transmissió de la bona educació; exigim molts els nostres drets i oblidem els nostres deures; oblidem que a l’endemà, tot i que no hi serem, sí hi seran els nostres fills/es; oblidem, en definitiva, estimar-nos els uns als altres.

En aquest nou curs que comença, encara dins de l’any de la Fe, fem-nos el propósit de no oblidar.  Fem-nos el propòsit de recordar. Fem-nos el propòsit d’ensenyar, de transmetre el missatge de la Fe, el missatge de Crist, el missatge dels bons valors, el missatge de l’estimació.  Però no ho fem a sang i foc com erròniament es va fer en temps passats.  Fem-ho amb l’exemple, amb el somriure exterior i amb el somriure interior, des de l’interior del nostre cor, en petites i també en grans coses.  No tinguem por, no tinguem vergonya, no caiguem en el desànim.  Siguem valents, siguem un xic agoserats, siguem proactius, animem al nostre entorn, animem la vida dels altres, tants com poguem.  Entre tots, ho aconseguirem!

Afectuosament,

Jordi Morillas
President de l’Obra Cultural Mariana

Autor: Jordi Morillas

Professional de l'Organització i dels Sistemes d'Informació. En els últims anys, el meu principal valor afegit en les organitzacions amb què he col·laborat ha estat ajudar-los en la transició de companyia local a companyia global, la gestió eficient d’equips i recursos, i la millora dels processos relacionats amb l’organització i els sistemes d’informació, on he aportat valor significatiu, incrementant els marges de negoci. Allí on hi ha un problema (d’integració i orientació d’equips, de servei o de negoci), allí és on puc intervenir. Cap a l'any 2001, em vaig fer meva la frase "el que sigui de valor afegit pel client (final), endavant; el que no, elimina-ho". I des d’aleshores, que l’aplico amb èxit. He participat com a formador en diferents empreses d'Espanya i Portugal i també he realitzat xerrades i conferències en empreses i organismes d’Espanya, Portugal, Holanda i Regne Unit. També he estat professor en els seminaris Aula-Empresa organitzats per l'UPC. Col·laboro amb la Fundació Pare Esqué i l'Obra Cultural Mariana des de 1993.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: