Els Publicans, els Fariseus, els Saduceus, la manca de valors i la conjuntura actual.

PublicansLa figura dels Publicans surt força sovint mencionada al Nou Testament i és sempre criticada amb connotacions negatives degut a la manca de valors amb què executaven la seva funció.  I no és per menys, perquè exercien una tasca que no era ben rebuda per la població.  Els Publicans eren les persones encarregades de cobrar una part dels impostos en nom dels governants del moment, els Romans aleshores.  D’això en fa més de dos mil anys, dos mil.  Poca broma.  Ara bé, aquell cobrament d’impostos tenia una peculiaritat que és la següent. Els Publicans pagaven als Romans la totalitat de l’impost per avançat i després ells la cobraven a la població.  Dit d’altra manera, els Romans subcontractaven el cobrament d’impostos.  Altres dirien que els Romans, l’estat aleshores, havien liberalitzat el mercat de cobrament d’impostos.  D’això, a dia d’avui, alguns anomenaríen aquestes actuacions pròpies d’una política econòmica neoliberal, tot i que de nova no en té res si ja fa dos mil anys que altres feien el mateix.

Evidentment, no cal dir que en aquella època, amb cap protecció jurídico-legal per la població, sense cap seguretat, on hi havia força diferències socials entre les diferents castes de la població, entre els que exercien el poder econòmic i militar i la resta de la població, no cal dir doncs que es produein molts abusos en la tasca del cobrament de l’impost, fins al punt que els Publicans cobraven quanties significativament més elevades que les que després traspassaven als Romans.  És a dir, no només no es conformaven amb el que hagués estat una comissió justa i equitativa pels serveis realitzats; sinó que a més exprimien a la població fins a límits insufribles, amb un abús de poder que feia empobrir més a la població, i especialment a aquella part de la població més desfavorida, els més pobres, els que menys tenien i els que menys possibilitats de defensar-se tenien.  Tal fou el poder econòmic que van tenir, que alguns Publicans van arribar a amassar fortunes tant importants que multiplicàven per 35 la fortuna mitja d’un senador romà.  No fòra extrany, doncs, que hi haguéssin revoltes cada dos per tres, per molt que ens hagin parlat de la Pax Romana.  I no parlem de tota la corrupció que hi havia d’haver en aquella època.  No seria gens d’estranyar que els propis comandaments militars romans fessin la vista grossa dels abusos a canvi de substancioses comissions dels Publicans.  En aquella època, tots els poderosos s’enriquien a base de l’esforç dels més desfavorits, sense miraments.  Tot s’hi valia.

En aquella època també hi havia altres personatges que mereixen una menció especial, com ara els Fariseus i els Saduceus.  Els Fariseus eren els guardians de la llei jueva.  Els Saduceus eren un subgrup dels Fariseus i estaven considerats l’èlit de la societat, perquè tenien el suficient poder econòmic i social.  Tots dos eren bastant immobilistes a l’hora de fer canvis en les lleis i força conservadors a l’hora d’interpretar-la.

Per tot això sovint emprem la figura dels Publicans, dels Fariseus i els valors que exercien com exemple del que NO S’HA DE FER.  A tenor per la forma com exercien la seva tasca, poca consciència tenien dels valors de l’Amor, de la Generositat, de la Llibertat, de la Solidaritat i d’altres.

Com ens podem imaginar, l’aparició del Fill de Déu, Jesús, va fer tremolar tots els cercles de poder polític, econòmic i classista de l’època.  Com algú s’atreveia a desafiar la situació social del moment!  Com algú alçava la veu en contra del sistema construït, esvalotant a la població i posant en perill la seva font de riquesa!  Com algú gosava dir que tots érem iguals davant la llei!  Ja sabem com va acabar la història.  Jesús, traït per un dels seus deixebles, va ser detingut, jutjat de forma injusta i poc ortodoxa i condemnat a morir a la creu sota el somriure còmplice dels poderosos del moment, els Saduceus els primers.

Afortunadament, aquest tipus d’històries formen part del passat.  No oblidem que ja han passat dos mil anys des d’aleshores.  Dos mil anys.  I aquestes coses ja no pasen, oi que no?  Ara, i gràcies a l’esforç i lluita de molta gent, s’ha pogut construir una societat democràtica i més justa on tothom pot dir la seva.  I ara, com deia, aquestes coses ja no passen.  O potser sí?  Ja no existeixen personatges tenebrosos com els Publicans i els Saduceus.  O potser encara sí?  ¿Ara hi ha suficient llibertat i diàleg obert i temperat per debatre canvis en les normes fonamentals per adaptar-les als nous temps?  Ara, amb el nostre vot, podem canviar el signe de les coses?  O potser no?  ¿Exercim adequadament la força del nostre vot o en canvi continuem fent seguidisme als Publicans i Saduceus actuals?  Que cadascú de nosaltres arribi a la seva pròpia conclusió.

Dèia a l’inici del paràgraf anterior que aquest tipus d’històries formen part del passat.  I així és, en part.  També formen part del present.  Però la història de Jesús, com sabeu, no va acabar amb la seva crucificció; sinó que va ser un punt d’inflexió que va donar pas a un nou corrent social, que ha evolucionat, progressat i que perdura en els nostres dies, amb els seus punts forts i amb els seus punts de millora.  Crec sincerament que està en les nostres mans continuar construïnt una societat on els valors cristians estiguin presents en totes les actuacions de la societat, a tots els nivells.  Sempre m’agrada i insisteixo en recordar que aquests valors cristians no són diferents als valors humans més elementals.  De fet són els mateixos, i són els mateixos que fomenten qualsevol de les religions que estan al nostre voltant.  Són valors que permeten la convivència, que exerceixen la solidaritat, que miren pel bé comú de les persones, especialment de les més desfavorides, que són equitatius, que afovereixen la llibertat de les persones, que cuiden l’entorn, que lluiten contra els abusos i els egoismes.  TOTS hem d’exercir el nostre paper de Jesús, fill de Maria.  TOTS hem de fer una miqueta de Jesús, hem de ser un trosset d’ell.  Hem de continuar lluitant contra aquesta evident manca de valors que oprimeix la nostra societat actual.  Hem de continuar lluitant envers una correcta interpretació i aplicació de la llei, doncs l’important de la llei és l’esperit d’ella i no la interpretació errònia o interessada que es pugui fer paraula per paraula.

Aquests dies previs al dia de Nadal, que és quan estic escrivint aquestes ratlles, estan sortint molts exemples de la manca de valors de les persones que ens governen, de les persones en les quals hem dipositat la nostra confiança amb el nostre vot per a que gestionin adequadament el nostre entorn comú.  I que voleu que us digui, en moltes de les actuacions i decisions que prenen veig similituds amb les actuacions dels Publicans, Saduceus i Romans.  Què no ha canviat res en els últims dos mil anys?  Tant hem de tornar a retrocedir?  Personalment, em nego que així sigui.  Molta gent ha lluitat i continua lluitant per a que això no sigui així. Molta gent ha lluitat i lluita per a que els bons valors imperin en les actuacions de les persones i especialment en les persones que ens governen, independentment del seu color polític i del seu objectiu de nació.  Perquè, abans de tot, es governa per a les persones.

La Fundació Pare Esqué, a través de l’Obra Cultural Mariana, continuarà difonent amb reiterat afany els valors cristians en la societat d’avui.  Continuarem ajudant al missatge de Jesús, el missatge de la concòrdia.  Continuarem apostolant i educant en els valors, ajudant en la construcció d’una societat més justa i millor, on tothom hi tingui cabuda i no només unes castes privilegiades, siguin polítiques, econòmiques o inclús socials.  Per això, durant l’any 2014, la Fundació augmentarà els seus esforços de difusió dels valors cristians en la societat d’avui.  A tots els nivells. I un d’aquests nivells és els dels infants i els joves.  Per això impulsarem unes beques educatives, d’ajuda a l’estudi i de material escolar, per premiar aquells treballs dels escolars del nostre país que millor utilitzin, expliquin i difonguin els valors cristians en la societat d’avui.  Perquè ells seran els adults del futur i les persones que gestionaran la nostra societat en el futur. I requereixen tenir els valors adequats.  Requereixen tenir consciència de quins són els valors adequats i saber-los emprar sàvia i curosament.

Tots els estudiants d’entre 6 i 18 anys de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de totes les escoles, instituts i centres de formació professional del pais estan convidats a participar.  Si us plau, feu-ne difusió entre les escoles, instituts, centres de formació professional i estudiants del vostre entorn, i que es possin en contacte amb nosaltres, perquè ben aviat publicarem les bases de participació a través de la nostra pàgina web, www.FundacioPareEsque.org.

Us desitjo el millor per l’any 2014.

Afectuosament,

Jordi Morillas
President
Obra Cultural Mariana

Autor: Jordi Morillas

Professional de l'Organització i dels Sistemes d'Informació. En els últims anys, el meu principal valor afegit en les organitzacions amb què he col·laborat ha estat ajudar-los en la transició de companyia local a companyia global, la gestió eficient d’equips i recursos, i la millora dels processos relacionats amb l’organització i els sistemes d’informació, on he aportat valor significatiu, incrementant els marges de negoci. Allí on hi ha un problema (d’integració i orientació d’equips, de servei o de negoci), allí és on puc intervenir. Cap a l'any 2001, em vaig fer meva la frase "el que sigui de valor afegit pel client (final), endavant; el que no, elimina-ho". I des d’aleshores, que l’aplico amb èxit. He participat com a formador en diferents empreses d'Espanya i Portugal i també he realitzat xerrades i conferències en empreses i organismes d’Espanya, Portugal, Holanda i Regne Unit. També he estat professor en els seminaris Aula-Empresa organitzats per l'UPC. Col·laboro amb la Fundació Pare Esqué i l'Obra Cultural Mariana des de 1993.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: