Admeto que sempre espero quasi a l’últim sospir per pensar i escriure aquest article com a President de l’Obra Cultural Mariana. No és deixadesa, sinó que algunes vegades és manca d’inspiració i altres vegades estic a l’espera d’algun fet per saber com acaba i reflexionar sobre el mateix. Aquesta vegada estic en aquest segon cas i per causa de tres fets que s’han donat de forma consecutiva en el temps: el concert de gospel organitzat a La Selva del Camp (veure vídeo resum de 15′ a vídeo resum), la finalització del període d’entrega dels treballs de la 1a edició del Premi Nacional Fundació Pare Esqué, la reunió de l’Obra Cultural Mariana i la reunió del patronat de la Fundació Pare Equé i, finalment, el discurs de coronació de Felip VI, nou rei d’Espanya.
Els valors i la coronació
Voldria començar per aquest últim esdeveniment, el qual, com era d’esperar, ha aixecat una gran expectació arreu a jutjar pel nombre de mitjans de comunicació acreditats. No en canvi per la gent que s’ha vist pels carrers de Madrid, que més aviat era poca, tot i ser un dia no laboral per motiu de la festivitat del Corpus. No vull fer cap anàlisi ni valoració política al respecte. No és tasca de la Fundació Pare Esqué ni de l’Obra Cultural Mariana, on hem de mantenir una indepedència d’aquest tipus de qüestions. Però si vull destacar una frase que va pronunciar en el seu discurs que sí està dins de les tasques de la Fundació. Justament el nostre principal mandat, «difondre amb reiterat afany els valors cristians en la societat d’avui» i que encara hem anat més enllà amb el lema del treball del Premi Nacional Fundació Pare Esqué, «difondre amb reiterat afany els valors humans en la societat d’avui». En el seu discurs, el nou rei d’una monarquia renovada per a un temps nou, com ell mateix es va autodefinir, va fer menció als valors, als valors humans o humanístics, fent una crida a la necessitat de recuperar-los i mantenir-los. En concret va dir “El siglo XXI, el siglo también del medio ambiente, deberá ser aquel en el que los valores humanísticos y éticos que necesitamos recuperar y mantener, contribuyan a eliminar las discriminaciones, afiancen el papel de la mujer y promuevan aún más la paz y la cooperación internacional.“. Realment celebro aquesta menció als valors, no tant en la forma en què ho va fer, doncs admeto que hagués ampliat el context d’aplicació del mateix i no l’hagués limitat com entenc que així ho va fer. No obstant la forma, és important que persones destacades de les noves generacions, dels nous temps, s’hagin adonat i facin menció d’aquesta necessitat de recuperar i mantenir els valors humans, els bons valors. Perquè és evident que els hem perdut o oblidat. Però no només hem de recuperar-los i mantenir-los, sinó que també els hem de difondre, amb reiterat afany. I en aquesta tasca, la Fundació Pare Esqué i l’Obra Cultural Mariana estaran ara i sempre empenyent, impulsant i sempre al capdavant de la mateixa. És la nostra tasca i no defallirem; amb força renovada, per a un nou temps.
1a edició Premi Nacional Fundació Pare Esqué
La difusió dels valors són el nostre motor i aquest ha estat el motiu i l’estímul que ens ha conduït a la creació del Premi Nacional Pare Esqué, què ofereix beques educatives als millors treballs per nens/es d’entre 8 i 17 anys. Ara bé, la 1a edició d’aquest premi no ha aconseguit els resultats esperats. Dilluns 9 de Juny finalitzava el termini de lliurament de treballs. De les 3 categories possibles, només s’han presentat treballs per a una d’elles i només 3 grups s’han presentat en aquesta única categoria. Ho hem d’admetre, ens hem quedat ben lluny de l’expectativa més mínima imaginada. Però no per això ens aturarem; sinó que ens estimula encara més cap al següent pas. En el moment d’escriure aquestes línies estem composant el jurat del premi i decidirem què fer i també analitzarem les possibles raons (internes i externes) d’aquest fet i més tenint en compte que hem fet prou difusió per a que, com a mínim, es presentessin uns quants treballs més. Al Setembre anunciarem la 2a edició del Premi Nacional Pare Esqué, que continuarà mantenint el seu objectiu, la difusió dels valors, però que variarem en la seva forma, obrirem encara més el ventall de participació, donarem encara més temps per realitzar els treballs i afegirem aquells aspectes que permetin augmentar la participació. Des d’aquí demano l’ajut de tota la comunitat, de vostè simpatitzant i lector de la revista o del bloc de la Fundació, per a difondre la 2a edició del Premi un cop iniciem la seva promoció i difusió, i també per fer-nos arribar els seus suggeriments al respecte del Premi Nacional.
Reunió anual de la Fundació Pare Esqué i de l’Obra Cultural Mariana
El passat Dilluns 16 de Juny vam celebrar la reunió anual del patronat de la Fundació i la reunió anual de l’Obra Cultural Mariana, on es va aprovar els comptes de l’exercici 2013, es va aprovar el pressupost de l’exercici 2014, es van comentar els aspectes més destacats de l’exercici 2013 (com ara el creixement en un 50% de les persones que han assistit a les nostres activitats, passant de les poc més de 200 persones a 2012 a poc més de 300 persones el 2013) i també les línies mestres per l’any 2014 i posteriors: reforçar i impulsar les activitats per difondre els valors cristians amb reiterat afany en la societat d’avui, i continuar portant més activitats fora de la ciutat de Barcelona com recentment hem fet amb el concert de gospel a La Selva de Camp.
Concert gospel a La Selva del Camp
El concert de gospel celebrat a La Selva del Camp va ser un èxit tant el mateix dia com posteriorment a les xarxes socials. En un dia molt festiu vam completar una jornada farcida d’activitats: visita guiada al nucli antic de la vil·la, benvinguda de l’alcalde, Sr. Josep Maria Puig, a l’auditori del castell, missa a l’església de Sant Andreu oficiada pel rector de la mateixa, Mn. Joan Curieses, el concert de gospel a càrrec de la Sedeta Gospel Singers que va maravellar a tothom, dinar de germanor a la Casa d’Exercicis i finalment visita a la capella de la Mare de Déu de la Paret Delgada, amb molta història i tradició catalana, i on vam poder gaudir de la imatge de la Mare de Déu i dels frescos contemporanis que hi ha a la capella. Podeu trobar totes les fotografies de l’activitat d’aquest dia i algun vídeo del concert en el web/bloc de la Fundació, que durant els dies posteriors ha rebut un allau de visites que han llegit i visualitzat totes les fotografies i vídeos de La Selva del Camp i que ha batut tots els registres que tenia el web, rebent prop de 2.000 visites. Vegi el vídeo resum de 15′ a vídeo resum. I en els enllaços del bloc, trobarà l’enllaç al canal YouTube de la Fundació o bé pot fer clic a Canal YouTube Fundació Pare Esqué.
Per últim, vull agrair altre cop l’ajut i col·laboració de l’alcalde de La Selva del Camp, Sr. Josep Maria Puig; del rector de la parròquia de Sant Andreu, Mn. Joan Curieses Garcia; a l’equip de la Casa d’Exercicis, encapçalats per la Sra. Núria Pasqual; a Canal Camp TV, de La Selva del Camp; a Neus i Maria Rosa Pàmies, de La Selva del Camp; al grup de gospel Sedeta Gospel Singers, del barri de Gràcia de Barcelona; a Lourdes Franquet, secretària de la Fundació Pare Esqué; i a tots els simpatitzants i amics de la Fundació Pare Esqué i de l’Obra Cultural Mariana que s’han aplegat a La Selva del Camp en aquesta jornada. Sense la seva participació i alegria, aquesta jornada no hagués estat possible.
En la setmana de publicació d’aquest post, un grup de pelegrins estarem a Lourdes. Preguem per a que la nostra visita ens permeti tornar amb forces renovades. En tot cas, desitjo a tota la comunitat i a vostè en particular, que passem un bon estiu.
Afectuosament,
Jordi Morillas President de l’Obra Cultural Mariana