Cortesia

BlasiEn la vida diària -enmig d’una majoria de detalls que reflecteixen la marxa normal de les persones, que van a la seva, bé que procurant no molestar els altres, sense pressa i sense pausa- es pot trobar un contrast ben marcat entre moments en els quals apareixen mostres de la comptetitivitat -en què ressona el lema de «qui més se’n pugui»-, i d’altres en què destaca l’elegància dels qui tenen alguna atenció amb el proïsme, que no perd pas valor encara que sigui sense perjudircar-se gens., o molt poc.

Recordem, entre els primers: la lluita per un taxi en un dia de pluja; l’estratègia per a ocupar, sense que es noti gaire, un seient al metro; o la protesta malhumorada davant el gest que s’interpreta com un intent d’avançar la cua.

I com a exemples de la segona manera d’actuar: el que succeeix quan, en una entrada o sortida de metro, el qui va al davant, en passar, evita deixar anar de sobte la porta, perquè no colpegi el qui va al darrere, i aquest, amb el bon exemple que ha rebut, fa el mateix amb qui el segueix, i així succesivament; o la persona que camina lleugera, i alenteix el ritme per no ultrapassar el qui està afectat d’un defecte físic, i posar-lo en evidència; i a la desfilada de les colles de Sant Medir pels carrers de Gràcia, veiem amb satisfacció els qui, des d’un carro, llença caramels a la gent, i també el nen, que n’arreplega de terra, i en dóna al seu germà més petit i a una velleta que no pot ajupir-se.

Si la cortesia és la flor de la convivència -juntament amb la feina dels qui governen la ciutat, perquè hi hagi flors als parcs i als carrers, als balcons i als terrats-, caldrà, entre tots, fomentar que sorgeixin també aquestes altres que fan la vida bella, agradable a tothom.

 

Ferran Blasi i Birbe, prevere i periodista

Autor: Fundació Pare Esqué

La Fundació Pare Esqué està inscrita al Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 797. Declarada com a Fundació benèfica del tipus cultural per Resolució del Conseller de Justícia el 10 de juny de 1994. NIF G-60.572.211.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: