El Sant Evangeli, en llibre de butxaca. Edicions de 1912, 1926 I 2012

9 el sant evangeli-PicasEl pare Ignasi Casanovas i Camprubí fundà el 1913 el Foment de Pietat Catalana per divulgar el llibre catòlic català i contrarestar la campanya d’ateisme que en aquells anys impulsaven elements polítics. El 1926 edità trenta mil exemplars del Sant Evangeli en format de butxaca. El cardenal Francesc Vidal i Barraquer hi escriví el pròleg: “L’Evangeli hauria de ser el primer, en tots els prestatges de les llibreries familiars i en la taula o reclinatori de tota persona pietosa; llibre diví que hauria de portar tothom a la butxaca, com a primer element de vida espiritual”.
També figurava a l’Evangeli de 1926 el pròleg del que fou bisbe de Vic, venerable Josep Torras i Bages, extret de l’edició de “El Sant Evangeli” publicat el 1912 pel Dr. Marti Serra. Escrivia el Dr. Torras i Bages: “Jesús i l’Evangeli són una mateixa cosa. Llegeix i medita amb fe i humilitat, com qui escolta el mateix Déu que et parla”.
Actualment, com és de suposar, aquesta edició està esgotada. Han passat prop de cent anys. Es possible que algunes cases guardin un exemplar. Cal recordar que el 1936 Catalunya sofrí una dura i sagnant persecució religiosa i moltes famílies, acusades de catòliques, van veure com els seus habitatges foren vilment registrats per les patrulles de control del Comité Central de Milícies Antifeixistes i patiren espoliacions de llibres i imatges i usurpacions de béns de diversos valors. També en aquells anys, les famílies cristianes reberen amb amenaces l’ordre d’entregar al comitè roig els llibres que parlessin de Déu. Imatges i llibres arrabassats pels milicians entre plors de les nostres mares van ser cremats a les places dels pobles.
El pare Ignasi Casanovas fou assassinat durant la revolució anarcomarxista del juliol de 1936. Jaume Estruch, de l’Ametlla de Merola, un obrer tèxtil, cristià de gran cultura, intentà salvar els llibres de la seva biblioteca i els amagà a la barraca de la vinya del seu pare, transportats en carretons dissimulats. Però el comitè de Navàs ho descobrí, el detingué, i a la mateixa vinya amb una llauna de gasolina calaren foc als llibres. Jaume Estruch no fou afusellat a la pròpia vinya gràcies a la intervenció del president del comitè de l’Ametlla. Podia haver estat un màrtir del Sant Evangeli.
Amb tristesa recordem que el comitè de Navàs, la nit del 6 d’octubre de 1934, col•laborà en la revolució iniciada per Companys a Barcelona. i assassinaren al senyor rector, mossèn Josep Morta, actualment en vies de beatificació. La revolució fou sufocada a Barcelona la mateixa nit. En les breus hores que durà, els col•laboradors anarcomarxistes cremaren els temples de Navàs, Vilafranca del Penedès, Morell, Mataró i altres. A Astúries, els socialistes es sumaren a la revolució. Allí durà deu dies i foren assassinats 34 eclesiàstics, alguns d’ells, avui beatificats. El senyor bisbe d’Oviedo, Joan Bta. Luis Pérez es trobava malalt a Pola de Gordon. En donar-li la noticia, va perdre la paraula del disgust i morí a Madrid al mes just de la terrible revolució.
Recordem que el Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, en la quaresma del 2012 va editar deu mil exemplars en català i deu mil en castellà de l’Evangeli segons Sant Marc, en format de butxaca.

 

Francesc a. Picas, escriptor

Autor: Fundació Pare Esqué

La Fundació Pare Esqué està inscrita al Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 797. Declarada com a Fundació benèfica del tipus cultural per Resolució del Conseller de Justícia el 10 de juny de 1994. NIF G-60.572.211.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: