Carta oberta als pares i ministres de l’església. Tolerància zero!

Tolerància zero amb els abusos sexuals.

Tots escoltem i llegim amb preocupació i molt esglai tot el relacionat amb els abusos sexuals i les violacions a nens i nenes per part de sacerdots de les nostres comunitats, algunes d’elles molt properes a la Fundació Pare Esqué i a l’Obra Cultural Mariana.

Precisament en nom de la fundació, l’obra i tota la comunitat vam adreçar una missiva a l’Arquebisbe de Tarragona exigint-li tolerància zero. Missiva que fem extensiva a tots els pares i ministres de l’Església. En aquesta missiva li indicàvem que en cap cas l’Església pot donar l’esquena a les víctimes, tot el contrari, les ha de recolzar. Principalment perquè són les víctimes, perquè la majoria són nens i nenes, persones vulnerables, que durant tota la seva vida quedaran afectades, molt probablement amb canvis conductuals que afectaran a la seva personalitat, al seu creixement, al seu desenvolupament, a la seva família, i també afectarà a la seva proximitat i confiança en l’Església i els sants sagraments, i a molts més aspectes.

També hem de llençar un clar missatge a la societat, de que es protegeixen i es respecten els drets i els valors de les persones. El desencant amb l’Església catòlica en la nostra societat és cada vegada més gran davant de fets com els denunciats i cada cop que l’Església no actua amb proactivitat, allunya més els fidels d’ella mateixa. És la pròpia Església qui per un mínim de dignitat ha d’obrir, destapar, denunciar totes aquestes situacions, posar-se de banda de les víctimes i convertir-se en abanderada d’aquesta lluita. ¿Quina confiança donem sinó als nens i nenes i a les seves famílies en aquelles activitats on estan tutelades per representants de l’Església? ¿Quina confiança donem, sinó, al conjunt de feligresos?

Tothom sense excepció esperem amb moltes ganes un missatge clar de TOLERÀNCIA ZERO per part dels nostres pares i ministres i que el mateix missatge vagi acompanyat d’accions contundents que recolzin aquest missatge. S’ha d’apartar i denunciar a les persones que actuen fora de la llei, que actuen fora de tota moral, en contra dels valors de la pròpia Església, trencant els seus vots i fent mal a altres persones. La solució no és traslladar-los a altres parròquies, doncs amb aquesta acció l’únic que s’aconsegueix és traslladar el problema. La solució està en denunciar, tractar el problema i en donar recolzament a les víctimes (recolzament moral i també els tractaments mèdics necessaris).

A tots els catòlics ens agradaria molt que els nostres pares representants, sense cap temor, defensin i prenguin cura de tots els seus fills i
filles.

Finalitzàvem la missiva amb les paraules de Joan, 14:6: “Jo sóc el camí, la veritat i la vida. Ningú pot arribar al Pare si no és per mi.”.

L’Arquebisbe Jaume ens va adreçar resposta immediata indicant-nos que “dilluns i dimarts 11 i 12 de febrer tenim reunió els bisbes de Catalunya
(a Tiana) i parlarem d’aquestes qüestions; espero que poden dir una paraula il·luminadora.”. I certament així ha estat i les conclusions i el compromís de la reunió de bisbes a Tiana han estat de tolerància zero tal i com han recollit i han publicat els diferents mitjans de comunicació. He adreçat resposta a l’Arquebisbe agraint-li i felicitant-los per l’acció contundent que han pres.

I nosaltres, com a persones pertanyents a la comunitat i a la societat en general, no tinguem cap dubte en denunciar i perseguir qualsevol acció impura i fora de tota moral de la qual siguem testimonis o coneixedors/es.

Tolerància zero!

Autor: Jordi Morillas

Professional de l'Organització i dels Sistemes d'Informació. En els últims anys, el meu principal valor afegit en les organitzacions amb què he col·laborat ha estat ajudar-los en la transició de companyia local a companyia global, la gestió eficient d’equips i recursos, i la millora dels processos relacionats amb l’organització i els sistemes d’informació, on he aportat valor significatiu, incrementant els marges de negoci. Allí on hi ha un problema (d’integració i orientació d’equips, de servei o de negoci), allí és on puc intervenir. Cap a l'any 2001, em vaig fer meva la frase "el que sigui de valor afegit pel client (final), endavant; el que no, elimina-ho". I des d’aleshores, que l’aplico amb èxit. He participat com a formador en diferents empreses d'Espanya i Portugal i també he realitzat xerrades i conferències en empreses i organismes d’Espanya, Portugal, Holanda i Regne Unit. També he estat professor en els seminaris Aula-Empresa organitzats per l'UPC. Col·laboro amb la Fundació Pare Esqué i l'Obra Cultural Mariana des de 1993.